Vinkkejä pihahuoltoon ja sen laitteisiin sekä tarvikkeisiin

« takaisin kotisivulle (homepage)

Mönkijä ja sen turvallinen käyttö

Julkaistu

Mönkijät ovat yleistyneet viime vuosina. Niitä ostetaan sekä viihdekäyttöön kuin myös pihatöihin. Mönkijällä, siinä missä muillakin ajoneuvoilla, pitää kiinnittää erityistä huomiota turvalliseen käyttöön ja ajoon. Tässä kirjoituksessa käydään hieman tarkemmin läpi sitä.

Ihan ensimmäiseksi mainittakoon, että kannattaa jo hankintavaiheessa miettiä, mihin tarkoitukseen mönkijää on ostamassa. Jo tällä edesautetaan ajo- ja käyttöturvallisuutta. Malleja on paljon erilaisia, joten kannattaa valita juuri sellainen, mikä sopii rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan omaan käyttöön. Esimerkiksi Trapper-mönkijä sopii pihatöihin, kun taas maastomönkijä maastoajeluun.

Ajamiseen haastetta tuovat sen renkaat, joissa on pieni ilmanpaine. Tämän vuoksi ajoneuvoa tulee ohjata erityisellä tarkkuudella ja sitä pitää hallita myös omaa kehonpainoa käyttämällä eli pelkkä ohjaustangon liikkuttelu ei riitä. Voisikin sanoa, että mönkijän ajaminen on lähempänä moottoripyörän kuin auton ajamista.

Koska painonhallinta pyörän päällä on merkittävässä osassa, joutuu ajoa varsinkin haastavissa maastoissa ennakoimaan. Nopeat ajonopeudet eivät ole suositeltavia varsinkaan, jos reitit eivät ole tuttuja tai ei ole kokemusta mönkijän hallinnasta. Käännöksissä kaarretaan sisäsyrjään, jotta kallistumista ei tule liikaa ja jarrutuksissa siirretään painoa taakse, jolloin jarrutuksesta tulee hallitumpi.

Useimmat onnettomuudet sattuvat mäessä, koska unohdetaan, että mäkeen tullessa pitäisi aina tulla kohtisuoraan. Jos tätä ei muista, on ajoneuvon kaatuminen on erittäin todennäköinen. Jarrut voivat myös vaihdella jonkin verran eri mallien ja merkkien välillä, joten jarruttamiseen kannattaa tutustua alkuun huolella.

Usein varsinkin liikenteessä mönkijän perässä saatetaan vetää peräkärryä. Sakoilta sekä vaarallisilta tilanteilta välttyäkseen tulisi tarkistaa onko mönkijälle rekisteröity oikeus kuljettaa kyseessä olevan kokoista massaa.

Se millaisen ajokortin tarvitset riippuu mönkijän ajoluokasta. Se missä ajetaan vaikuttaa myös, sillä maastossa ajaessa ajokorttia ei tarvitse ollenkaan. Ajokortti tulee siis pakolliseksi siinä kohtaa, kun mennään muun liikenteen sekaan. Joidenkin ajamiseen riittää hyvin B-kortti ja myöskin LT-ajokortti. Hyvä muistaa, että maastossakin ikää tulee olla vähintään 15 vuotta. Ajokortin lisäksi tärkeä huomioitava asia on liikennevakuutus. Mönkijään tarvitsee aina ottaa vakuutuksen, riippumatta siitä, missä sillä ajetaan.

Loppuun vielä muutama muu olellinen vinkki mönkijän käyttöön. Tutustu aina ajoneuvoon hyvin rauhallisissa olosuhteisessa. Näin varsinkin, jos malli tai merkki ei ole ennestään tuttu. Pidä ajonopeus aina maltillisena, sekä ota huomioon muut kulkijat ja liikenne. Lisäksi kuinka kokenut kuski olisitkaan, on kypärä aina ehdoton.

Lisää mönkijöistä voit lukea Akix Mäntynummi Oy:n sivuilta. 

 


jaa